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Syllabus 

Question:  Must a law firm comply with the requirements of Colorado Rules of 

Professional Conduct (Colo. RPC or the Rules) 1.5(d)(1)-(3) when dividing legal fees with a 

lawyer who is “of counsel” to the firm, and may a lawyer be “of counsel” or otherwise associated 

with more than one firm at the same time?  

Answer:  The term “of counsel” refers to a lawyer who has a close, regular, personal 

relationship with a law firm. “Of counsel” describes a form of association between lawyers in a 

firm.  Because a lawyer who is “of counsel” is considered to be in that firm for purposes of 

dividing fees, the firm need not comply with the requirements of Rule 1.5(d)(1)-(3).  A lawyer 

may be “of counsel” (or otherwise associated with) more than one firm. However, the imputation 

of conflicts of interest among the firms with which the lawyer is associated present practical 

limitations on such arrangements.  

Analysis 

 Law firms in Colorado and elsewhere often use the term “of counsel” in marketing and 

on letterhead, yet neither the Model Rules of Professional Conduct nor the Colo. RPC define that 

term.  For purposes of this opinion, the Colorado Bar Association Ethics Committee 



 

 

(Committee) regards the terms “of counsel,” “special counsel,” “senior counsel,” and similar 

variations as interchangeable.  

The American Bar Association Standing Committee on Ethics and Professional 

Responsibility has opined that law firms ethically may use the term of “of counsel” to refer to a 

lawyer who has a close, regular, personal relationship with the firm.  See ABA Formal Op. 90-

357, “Use of the Designation ‘Of Counsel’” (May 22, 1990).  The term clearly denotes a form of 

association between the “of counsel” lawyer and other lawyers in the firm.  “Of counsel” 

commonly and appropriately is used to describe the following types of relationships. 

 A lawyer practicing in association with, but on different terms from, other lawyers in the 

firm (e.g., on a part-time basis). 

 A lawyer who has retired from partnership status but who remains associated with the 

firm and available for consultation. 

 A lawyer who joined the firm laterally and who is not yet, but is expected to become, a 

partner. 

 A lawyer who has a permanent status between an associate and a partner. 

See ABA Formal Op. 90-357.  A lawyer may have an “of counsel” relationship with more than 

one firm.  See id.  However, use of the term “of counsel” is misleading and improper if used to 

describe a lawyer who merely refers work to or receives referrals from the firm, whose 

relationship with the firm is limited to a single case or occasional collaboration, or who is an 

outside consultant.  See id.  

 The Committee previously cited ABA Formal Op. 90-357 when it considered the ethical 

requirements associated with the employment of temporary lawyers.  See CBA Formal Op. 105,  



 

 

“Opinion on Temporary Lawyers” (1999).  “Of counsel” signifies a closer, more regular, 

permanent, and personal relationship between the lawyer and the firm than “temporary lawyer.”  

 Assuming that a law firm appropriately uses the term “of counsel” to refer to a lawyer 

who has a close, regular, personal association with the firm, it follows that the firm and the 

lawyer may share legal fees without complying with the requirements of Colo. RPC 1.5(d), 

which provides as follows: 

Other than in connection with the sale of a law practice pursuant to 

Rule 1.17, a division of a fee between lawyers who are not in the 

same firm may be made only if: 

(1) the division is in proportion to the services performed by each 

lawyer or each lawyer assumes join responsibility for the 

representation 

(2) the client agrees to the arrangement, including the basis upon 

which the division of fees shall be made, and the client’s 

agreement is confirmed in writing; and 

(3) the total fee is reasonable. 

Colo. RPC 1.5(d).  A lawyer who is “of counsel” to a law firm—that is, who maintains a close, 

regular, personal association with the firm—is “in the same firm” for purposes of Rule 1.5(d). 

 The corollary conclusion is that a lawyer who is “of counsel” to a law firm must be taken 

into consideration for purposes of the imputation of conflicts of interest among lawyers 

practicing law in the same firm.  

While lawyers are associated in a firm, none of them shall 

knowingly represent a client when any one of them practicing 



 

 

alone would be prohibited from doing so by Rules 1.7 or 1.9, 

unless the prohibition is based on a personal interest of the 

prohibited lawyer and does not present a significant risk of 

materially limiting the representation of the client by the remaining 

lawyers in the firm. 

Colo. RPC 1.10(a).  

Although there is no ethical prohibition against a lawyer being associated with more than 

one law firm in an “of counsel” role or otherwise, the Rules on conflicts of interest may impose 

practical limitations on a lawyer who attempts to associate with more than one firm in of counsel 

relationship.  If a lawyer is “of counsel” to Firm A and Firm B, the firms will effectively become 

one firm such that a conflict imputed among lawyers in Firm A will be imputed to lawyers in 

Firm B under Rule 1.10(a).   

The process of clearing conflicts is subject to Rule 1.6.   Rule 1.6(b)(7) allows a lawyer to 

disclose information related to the representation of a client “to detect and resolve conflicts of 

interest arising from the lawyer’s change of employment or changes in the composition or 

ownership of a firm, but only if the revealed information is not protected by the attorney-client 

privilege and its revelation is not reasonably likely to otherwise materially prejudice the client . . 

. .”  Colo. RPC 1.6(b)(7) (emphasis added).  Under Rule 1.6(b)(7), the “of counsel” lawyer can 

share information with Firm A and Firm B at the start the “of counsel” relationship with each 

firm.  Rule 1.6(b)(7), however, does not authorize Firm A and Firm B to share information to 

clear imputed conflicts created by their association with the “of counsel” lawyer.1  If Rule 

                                                           
1 See e.g., Philadelphia Bar Association Ethics Opinion 2001-5 (referring to conflicts created by 

the association of a lawyer with more than one firm, the committee stated, “the dictates of 

confidentiality under Rule 1.6 require each firm to obtain a client’s or potential client’s 



 

 

1.6(b)(7) is construed as listing all circumstances in which information relating to the 

representation may be disclosed between firms to detect conflicts, every client of both firms 

would have to consent to the disclosure of such information, and that consent must be “informed 

consent” under Rule 1.6(a).2,3   

The Committee therefore concludes the firms with which an “of counsel” lawyer is 

associated should obtain informed from their clients before exchanging information to identify or 

resolve potential conflicts. It thus may be feasible for a lawyer to have an “of counsel” 

relationship with a law firm while maintaining a solo practice on the side; however, the 

requirement that lawyers screen conflicts of interest presents, and Rule 1.6(b)(7) may impose, 

practical limits on a law firm’s ability to allow its “of counsel” lawyers to maintain associations 

with more than one firm. 

                                                           

permission to circulate enough information outside the firm to the other firms involved in order 

to do the required conflict check”); South Carolina Bar, Ethics Advisory Opinion 10-06 (“The 

procedure for checking conflicts (or the Of Counsel agreement itself) my require disclosure of 

client information to the firm with which the lawyer intends to enter such a relationship. Thus, 

consent to the disclosure must be obtained from each client.”) 
2 Comment 13 to Rule 1.6 may support a broader reading of Rule 1.6(b)(7).  Comment  13 to 

Rule 1.6 provides: 

Paragraph (b)(7) recognizes that lawyers in different firms may need to disclose 

limited information to each other to detect and resolve conflicts of interest, such 

as when a lawyer is considering an association with another firm, two or more 

firms are considering a merger, or a lawyer is considering purchase of a law 

practice. Colo. RPC 1.6, Cmt. 13 (emphasis added). 

 

The use of “such as” in Comment 13 may suggest the circumstances listed in Rule 1.6(6)(7) are 

not intended to be the only circumstances in which information may be disclosed between firms 

to identify and resolve potential conflicts.  However, to the Committee’s knowledge, no ethics 

opinion or case has adopted an expansive interpretation of Comment 13. 

3 The nature of the disclosure that would be required to obtain informed consent to disclosure of 

confidential information is beyond the scope of this opinion.   


